Gastblog: Griekse Salade door Thomas

Griekse salade - www.foodiemarjan.nl

Waar ik zelf best aardig kan koken (al zeg ik het zelf) kan de opmaak van mijn borden nog wel een beetje hulp gebruiken. Laat ik nou de blog van Thomas tegen het lijf gelopen zijn. Hij kan echt toveren op je bord! Vandaar dat ik hem vroeg of hij een gastblog wilde schrijven.

Ik ben door Marjan gevraagd een gastblog te schrijven en daar maak ik graag gebruik van! Ik ben pas sinds kort begonnen met mijn eigen blog Thomas Culinair om mensen te laten zien waar ik me als hobbykok mee bezig houd. Ook heb ik het blog opgezet om een soort verzamelwerk van gemaakte recepten te krijgen.

Omdat ik het leuk vind om wat te spelen met de opmaak van het bord, heb ik gekozen om een soort deconstructie van een Griekse salade te maken. Je kunt dit gerecht prima als lunch eten, of als bijgerecht bij een avondmaaltijd.

Door de deconstructie van de Griekse salade, heb ik de losse elementen wel smaak mee gegeven, door ze even door de dressing te halen, als ze geen eigen bereiding hadden. Bij een grote gemengde Griekse salade hussel je de elementen vaak door elkaar, waardoor de dressing vanzelf alle ingrediënten raakt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

De vermelde ingrediënten zijn genoeg om twee borden op te maken.

Wat heb je nodig voor de Griekse salade?

  • Een handje veldsla
  • Een blok fetakaas
  • Een halve komkommer
  • Een halve rode ui
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 8 cherrytomaatjes
  • 6 zwarte olijven (ik heb kalamata olijven gebruikt)
  • Een handje tomberry’s (de kleinste tomaten die er zijn)
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Oregano
  • Honing

Hoe maak je deze Griekse Salade?

Bereiding rode uien

  • We beginnen met de rode ui, dan kan het de smaak goed opnemen. Snijd een halve ui in dunne ringetjes en voeg het samen met een theelepel oregano,  een eetlepel azijn en twee eetlepels olijfolie toe in een kommetje. Voeg naar wens peper en zout toe en roer het dan goed door.
  • Laat even staan, hoe langer je het laat staan, hoe beter de smaak opgenomen wordt. Je zou het dus prima een dag van te voren kunnen maken.

Dressing

  • Na het voorbereiden van de uien gaan we aan de slag met de dressing. Doe eerst een theelepel oregano, een halve theelepel honing, de geperste knoflook en een eetlepel citroensap met wat peper en zout in een kommetje.
  • Roer het even goed om en voeg dan voorzichtig de olijfolie toe, terwijl je aan het roeren bent.
  • Roer dan alles goed door, zodat de dressing goed ‘bindt’. Zet de dressing apart, zodat we er later diverse elementen doorheen kunnen halen.
SAMSUNG CAMERA PICTURES
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Gegrilde tomaatjes

  • Zet een steelpannetje met kokend water op het vuur. Snijd kruisjes in de onderkant van 4 tomaatjes en leg ze ongeveer 10 seconden in het kokende water. Als je ziet dat de velletjes loskomen haal je de tomaatjes eruit en koel je ze terug in ijskoud water. Nu kun je eenvoudig de velletjes van de tomaten verwijderen.
  • Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Voeg de tomaatjes toe en bak het op hoog vuur even aan, zodat ze tomaatjes een grillstreepje krijgen.

Afronden en de opmaak van het bord

  • We gaan nu de losse elementen voor de Griekse salade afronden en ze op het bord toevoegen. Deze tekst over de opmaak gaat over één bord.
  • We beginnen met het snijden van een reep van de feta. Voeg deze reep als basis toe op het bord. Snijd dan enkele repen paprika en haal ze door de dressing. Leg 2 repen aan de rechterkant gekruist naast de feta en leg de andere reep paprika aan de linkerkant.
  • Schil met een dunschiller enkele linten van de komkommer en haal het even door de dressing. Rol de linten op en trek het dan een beetje uit elkaar, zodat er een soort torentjes ontstaan. Voeg de torentjes toe op het bord.
  • Snijd de bovenkantjes van twee cherrytomaatjes en hol ze uit met een lepeltje. Doe er dan wat feta in en druk het een beetje aan. Ter garnering kun je er een jong takje peterselie opleggen. Voeg de gevulde tomaatjes toe en zet er een olijf naast. Ik heb de onderkant van de olijven eraf gesneden, zodat ze goed op het bord bleven staan.
  • Haal enkele rode uien ringen uit de dressing en voeg ze toe op het bord. Pak dan wat bosjes veldsla en leg ze verspreid op het bord, tussen de andere elementen. Daarnaast staat het wel leuk als je nog enkele losse blaadjes veldsla toevoegt op het bord. Voeg als laatste enkele tomberry’s toe.
  • Ik heb eetbare viooltjes in huis en heb daar als laatst een bloempje van bijgevoegd, maar kan me voorstellen dat niet iedereen dat in huis heeft. Je kunt ook nog wat dressing over het bord sprenkelen als je dat mooi vindt staan.

Het zou er dan ongeveer uit moeten zien als de foto. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren met deze Griekse Salade en benieuwd naar jullie eigen versies!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Foodie Marjan
Mijn blog is eigenlijk mijn uit de hand gelopen liefde voor eten, niet alleen eten thuis maar ook als ik op pad ben in een leuke stad en zelfs op vakantie. Ik kan me al verheugen op al het eten dat ik tegenkom als ik weer een ander land bezoek. Veel plezier met het lezen van mijn blog, proberen van mijn recepten en stuur me gerust een berichtje als je vragen of opmerkingen hebt!

Comments

comments

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

Close
%d bloggers liken dit: