Kerstmenu #6

img_6066Ik ben altijd dol op lekkere hapjes en waarom dan geen menu maken dat alleen uit hapjes bestaat. Heel handig als je visite krijgt en niet de hele avond in de keuken wil staan maar gewoon bij je gasten aan tafel wilt zitten. Waarom zou je met kerst altijd hompen vlees serveren, kleine hapjes zijn wat mij betreft net zo lekker!

Mocht je je afvragen of het genoeg was? Mijn visite zat goed vol en had nog net plek voor het toetje dat ik serveerde! We waren trouwens met zijn vieren!

Broodje bakken

Natuurlijk hoort bij deze borrelplank een lekker broodje, dit kun je kopen. Maar wist je dat zelf maken echt niet moeilijk is? Probeer dit heerlijke tomatenbroodje eens!

IMG_3487

Kruidenboter en pesto

Op je brood moet natuurlijk een lekker smeerseltje. En met een par standaard ingrediënten die je al in huis hebt heb je zo een lekkere kruidenboter in elkaar gezet. Neem 100 gram boter, een klein sjalotje, tl zout, teentje knoflook en nog een snufje peper naar smaak. Snijd het uitje fijn, laat de boter opwarmen buiten de koelkast, pers je teentje knoflook uit en roer alle ingrediënten goed door elkaar en klaar is je kruidenboter. Naast kruidenboter kun je ook kiezen voor een heerlijke pesto, als je zin hebt maak je deze zo zelf!

Zalm en rosbief bonbons

Al eerder maakte ik zalmbonbons, in dit geval presenteer ik ze op een amuselepel zodat je een één haps zalmbonbon hebt. Let er wel op dat je ze wat kleiner maakt dan in het originele recept. Ik vulde de bonbons met avocado, zout, peper en garnalen. Om in dezelfde sfeer te blijvan maakte ik met rosbief en carpaccio ook bonbons. Natuurlijk zat er ook wat Parmezaanse kaas en wat pijnboompitjes doorheen.

img_6067

Zalm en garnalen cocktails

Je kunt heel gemakkelijk kleine cocktails maken. De verhoudingen liggen niet helemaal strak vast, ik zorg gewoon dat ik van alles ongeveer even veel gebruik. Ik heb een bestaand recept voor de garnalencocktail. Maar deze keer maakte ik ze weer net ietsje anders. Ik deed er 2 el garnalen, 2 el kleine mangoblokjes, 2 el avocado en een klein beetje sla ter decoratie in. De mango en avocado sneed ik in gelijke blokjes. Je hebt tegenwoordig iedere supermarkt wel mango in de vriezer, super makkelijk! Voor de zalmcocktail gebruikte ik 3 el sojabonen, tuinkers, en natuurlijk 3 el fijn gesneden zalm. Verder deed ik er een klein beetje balsamcoazijn doorheen. Serveer beide in een klein glaasje!

Aspergetips met spek

Een gemakkelijk maar wel heel lekker recept met asperges. Ik koos in dit geval voor de groene omdat ik deze geschikter vond. Je wikkelt ze in spek even in de oven en klaar is je lekkere hapje! Zet de oven op 180 graden en doe de asperges er 15 minuutjes in. Kijk tussendoor even of ze klaar zijn, dit hangt ook af van de dikte van de asperges!

img_6091

Pizzarolletjes

De pizzarolletjes kun je eigenlijk vullen met wat je zelf wilt. Je kunt hier kant en klaar pizzadeeg voor gebruiken, maar je kunt het ook zelf maken. Dit is echt heel makkelijk, je hebt alleen maar water en bloem nodig. Ik vulde ze met kalkoensalami, tomatensaus, ui, champignons en kaas. Rol op als een cakerol en snijd en er dan plakjes van.

img_6072

Gevulde tortilla’s

In dit geval was ik wat lui en koos ik voor kant en klare tortilla’s. Snijd deze per tortilla in 6 puntjes. Prak een halve avocado fijn. Neem 1 grote vlees tomaat en haal hier de pitjes uit, snijd dit in fijne blokjes. Snijd een uitje in kleine stukjes, pers een knoflookteentje fijn en roer alles door elkaar. Smeer op de tortilla puntjes, strooi hier nog wat kaas op en doe er dan een tortilla bovenop. Ongeveer 10 minuutjes in de oven en klaar is je hapje.

img_6071

Makkelijke vulling

Natuurlijk zijn er nog wat gemakkelijke dingen om je plank te vullen. Denk hierbij aan tomaatjes, komkommer, olijven en plakjes worst en kaas. Iedereen vindt het lekker en je plank is zo sneller gevuld. Wat groente is ook altijd lekker naast de hapjes die vooral uit vlees en vis bestaan. Op de foto’s zie je ook nog wat gehaktballetjes in tomatensaus, kipspiesjes met kruiden uit de oven, champignons in knoflookolie uit de oven en knakworstjes in filodeeg.

De timing

Zoals je ziet heb ik deels koude en deels warme gerechten gemaakt. De koude gerechten zet ik ’s middags ook al klaar en dan gewoon al in de bakjes in koelkast, folie erover en klaar. De warme hapjes maak ik ook ’s middags al klaar. Als mijn gasten er zijn zet ik alle warme hapjes nog 10 minuten op 180 graden in de oven. Als je dit ook wilt doen houdt hier dan rekening mee in de garings tijden. Laat alles vooraf niet te gaar worden. Serveer het in schaaltjes die ook in de oven kunnen, dan zet je het hierin al klaar, schuif je het in de oven en zet je het daarna op tafel, zo blijft alles ook nog wat langer warm.

Dit was mijn laatste kerstmenu voor dit jaar!

Fijne dagen en na de feestdagen kom ik gewoon weer met nieuwe lekkere recepten!

 

Comments

comments

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

Close
%d bloggers liken dit: