Dadeltaart

foto 4

Fijne verjaardag aan mij en dat vier ik natuurlijk met Dadeltaart! Met het sinterkerstdobbelen kreeg ik deze taart voor het eerst van een vriendin en ik was direct verslaafd! Ik maak dan ook graag een uitzondering om dit recept met suiker toch te plaatsen. Op internet kun je veel dadeltaarten vinden met eieren er in, maar zonder ei lukt het net zo goed! Je kunt in dit recept ook kiezen de suiker weg te laten of te minderen!


Wat heb je nodig?

  • 500 gram dadels (niet die van de AH die zijn te stug, die van de tuinen zijn goed en die van de markt nog beter)
  • 80 gram bruine suiker of palmsuiker (de hoeveelheid suiker kun je zelf variëren, in de suikervrije variant laat ik het zelfs helemaal weg)
  • 150 gram roomboter en 100 gram kokosolie ( in de suikervrije variant gebruik ik 20 gr meer boter)
  • 3/4 van een rol mariakoekjes
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 vanille stokje
  • Gemalen kokos (voor de garnering en bij de suikervrije variant 50 gram voor door het mengsel)

Dadeltaart

Hoe maak je het?

  • Hak eerst de dadels in kleine stukjes, kan met een mes of in je keukenmachine.
  • Snipper de koekjes in stukjes, gewoon breken met je handen! Bewaar dit los van de dadels.
  • Bekleed je bakvorm met bakpapier, anders krijg je hem niet meer los. Het kan in een bakvorm, maar ook in een ovenschaal of diep bord. Gewoon iets dat hard is en waar je wat druk op kunt uitoefenen.
  • Zet een pannetje op het vuur om de boter te smelten, goed roeren tot het allemaal gesmolten is. Zet je vuur ook niet te hoog, de boter moet natuurlijk niet aanbranden!
  • Als dat gesmolten is kan de suiker erbij, dit roer je door tot de suiker echt oplost in de boter. (Laag vuur en even geduld) Halveer het vanille stokje en schraap met een mesje de inhoud er uit en doe dat met de kaneel bij het mengsel in je pan.
  • Dan de dadels erbij, even mee laten warmen, goed roeren. (Laag vuur)
  • Tot slot de koekjes erbij, goed roeren tot alles gemengd is, let even op dat je niet teveel koekjes hebt anders valt je taart uit elkaar.
  • Schep het mengsel in je vorm en druk dit heel goed aan.
  • Daarna in de koelkast en wachten maar, voor het serveren strooi ik er pas de kokos over, de kokos kan je ook weglaten, het is naar eigen inzicht. Dat vind ik namelijk zelf het leukste aan koken, gewoon maar wat proberen!


Het kan ook zonder suiker!

Wil je de taart suikervrij maken? Dat is heel simpel! Laat de suiker gewoon weg! Gebruik 20 gram meer boter en 50 gram kokos voor door het mengsel en je taart is nog steeds heerlijk. Laat de dadels in dit geval wel wat langer koken in de boter zodat ze echt goed zacht zijn en gun ook de koekjes even de tijd om de boter op te nemen. Om hem helemaal vrij van toegevoegde suikers te maken kan je de mariakoekjes ook nog vervangen voor suiker vrije koekjes!

Tip; hierboven is echt wel heel veel taart (al gaat hij bij mij gewoon op) je kunt ook de helft nemen. En zorg dat je hem of plat maakt en lange stukjes en wat dikker en kleine brokken, want hij vult enorm! Tip; je kant het ook eens met gezouten boter proberen, geeft ook een leuke extra smaak.

 

Comments

comments

1 gedachte over “Dadeltaart

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

Close
%d bloggers liken dit: