Eend met mais

Eend met mais - www.foodiemarjan.nlVoor mijn blog deel ik eigenlijk weinig diner recepten, terwijl ik ’s avonds wel altijd kook! Dat komt vooral omdat ik denk, dit kan een ander ook wel verzinnen en waarom zou ik het dan delen. Maar hierdoor staan er vooral ontbijtjes en taartjes op mijn blog.

Vandaag deel ik dan ook een keer mijn avondmaaltijd! Stefan is echt dol op eend, dus als ik het ergens tegenkom neem ik dat zeker voor hem mee. Alleen hoe zorg ik dat hij net zo mals is als uit een restaurant? Dat lees je zo! Ik serveer het met mais en zoete aardappelfrietjes. (Dat laatste eet ik vaak 😉 heel vaak)

Wat heb je nodig voor de eend?

  • voor 2 personen eend
  • 2 theelepels knoflook poeder
  • 50 ml sojasaus
  • sap van een kwart citroen
  • 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels sambal
  • 2 el olie
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Hoe maak je de eend?

  • Schrik niet van de ingrediënten, het is namelijk heel makkelijk. Meng alle ingrediënten met elkaar behalve de eend. Roer dit goed door.
  • Snijd nu de vetrand van de eend alvast in.
  • Giet de helft van je mengsel in een bakje, leg de eend hier in, giet nu de rest van je mengsel erbij. Druk de eend goed ‘onder water’ doe het deksel op je bakje en zet dit weg. Let op dat je bakje niet te groot is, want dan lukt het niet je eend onder water te zetten.
  • Ik had dit ’s morgens vroeg al gedaan, zodat het de hele dag in de koelkast kun rusten voordat ik hem ging bakken.
  • De eend bak je in ongeveer 10/15 minuten. Stem dit dus af met de rest van je gerechten, begin als de mais en de frieten 20 minuten in de oven staan.
  • Bak de eend zonder boter eerst op het spek, net zo lang tot dit heel dun is. Zet je vuur hiervoor heel hoog! Als er vet vrij komt schep je dit met een lepel over de bovenkant van je vlees. Zo gaart hij vanaf die kant ook al een beetje en trekken de smaken er goed in. Als het vet aan de onderkant heel dun is draai je de eend om. Doe dan ook gelijk een klontje boter in de pan en zet het vuur lager. Blijf doorgaan met het scheppen van het vloeibare vet over de bovenkant. Draai de eend nog een paar keer om en blijf het vet over de eend scheppen. Hmmmm het water loopt me weer in de mond.

Wat heb je nodig voor de uit de oven mais?

  • 2 maiskolven
  • roomboter
  • 4 teentjes knoflook
  • zeezout

Hoe maak de maiskolven?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de maiskolven in een ovenschaal met wat klontjes boter er op.
  • Plet de knoflookteentjes, je legt ze gewoon in de schaal erbij, ze hoeven dus niet helemaal schoon. Bij het serveren haal je ze namelijk gewoon uit de schaal.
  • Strooi nog wat zout over de kolven en ze mogen de oven in.
  • Zet ze ongeveer 30/35 minuten in de oven en klaar zijn je maïskolven.

Tot slot hebben we nog de zoete aardappelfrietjes!

  • Snijd allereerst wat dikkere frieten van de zoete aardappel.
  • Kook deze in 10 minuten in een pannetje beetgaar, laat ze daarna goed uitleggen. Als ze heel nat blijven, dep ze dan even af.
  • Strooi eerst wat olie en dan wat kruiden naar smaak over, ik kies voor paprikapoeder, knoflook en zout. Roer dit even goed door, zodat de olie niet op 1 plek blijft hangen. Dan krijg je namelijk een aantal hele slappe frietjes.
  • Zet ze dan met de mais in de oven. Ik doe dit op een bakpapiertje.

Eend met mais - www.foodiemarjan.nl

 

Comments

comments

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

Close
%d bloggers liken dit: