Peperkoek

img_9724-e1446987862605

Het lijkt een beetje op taai taai, maar dan anders. Waar taai taai vaak kleine popjes zijn is peperkoek een grotere zachtere en plakkerig koek. Het lijkt ook wat op ontbijtkoek, maar dan vele male lekkerder. Mijn vader is er altijd dol op, ik hoop dat deze ook bij hem in de smaak zal vallen!

Wat heb je nodig?

  • 200 gram speltmeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram honing
  • 4 theelepels anijszaad
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel baking soda
  • drupje citroen of limoen
  • 100 ml melk
  • 1 ei (om je peperkoek mee in te smeren)

img_9722

Hoe maak je het?

  • Net als bij de pepernoten en kruidnoten roer je eerst alle droge ingredienten door elkaar heen.
  • Giet dan de honing en melk erbij, als het goed is heb je nu een heel plakkerig deeg, kneed dit lekker door, of gebuik een mixer met deeghaken.
  • Blijkt je beslag toch te droog? Doe er nog wat extra melk bij!
  • Zet nu een uurtje in in koelkast om te laten rusten.
  • Verwarm de oven vast voor op 180 graden.
  • Leg het beslag op een stuk bakpapier. Bij mij was het een stevig dit beslag geworden, ik heb dit op een stuk bakpapier gelegd en het met het bakpapier in de juiste vorm gedrukt. Dit doe je door beide zijde er even overheen te klappen en het dan in model te brengen.
  • Smeer er met een kwastje wat eigeel over zodat hij lekker gaat glimmen.
  • Leg de plak 20 minuten in de oven en klaar is je peperkoek. Check even of hij gaar is met een satéprikker!

En weer een heerlijk sintrecept uit eigen keuken. Zoals jullie zien ben ik bij deze recepten niet zuinig met honing, het zijn dus geen magere recepten ;)! Lees hier waarom ik bewust voor honing kies en niet voor suiker.

Bekijk ook eens mijn andere sinterklaasrecepten, kruidnoten, pepernoten, gevulde speculaas en speculaasjes.

Comments

comments

4 gedachten over “Peperkoek

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

Close
%d bloggers liken dit: