Pepernoten

img_9708-e1446924994290

Ik ben dol op pepernoten, neeeee…. niet kruidnoten maar de echte pepernoten. Nu had ik vorig jaar al eens kruidnootjes gemaakt, maar pepernoten blijken net zo makkelijk!

Sinterklaas is weer bijna in het land, dus werd het tijd om wat nieuwe sinterklaas recepten te proberen. Hierbij alvast de pepernoten, maar komende weken kunnen jullie ook een vernieuwd kruidnootjes recept, een gevulde speculaas en peperkoek verwachten. Als ik ergens nog een mooie houten speculaas vorm weet te vinden ga ik natuurlijk ook dat proberen.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram speltbloem
  • 125 gram honing
  • 3 tl koekkruiden
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl anijspoeder
  • 150 ml water
  • 1 tl baking soda
  • druppel citroen/limoen

img_97071

Hoe maak je het?

  • Het lijkt heel wat met die ingrediënten, maar het is super simpel!
  • Roer alle droge ingrediënten door elkaar heen tot het een beetje een lichtbruin mengsel is geworden. Je hebt dus alleen het water, honing en citroen over.
  • Druppel er een klein beetje citroen of limoensap bij, dit activeert de baking soda.
  • Roer de honing nu eerst door het beslag heen, dan zal je zien dat het nog niet echt een deeg is.
  • Giet nu al roerend het water erdoor, let op dat je niet alles doet. Laat bvb 50 ml in je kan zitten en kneed nu alvast door het deeg, plakt het nog niet voldoende aan elkaar doe er dan wat water extra bij net zo lang tot het een goed stevig deeg is.
  • Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast. Dit was bij mij zeker nodig omdat ik oude honing had en deze had gesmolten in een pannetje kokend water.
  • Zet nu de oven op 180 graden, maak van je deeg 2 bollen en rol deze uit tot een lange rol, ongeveer 2 cm dik.
  • Snijd hier kleine hompjes van, knijp er een beetje in tot ze op een pepernoot lijken.
  • 10 minuutjes in de oven en klaar zijn je pepernoten. Als ze net uit de oven komen zijn ze nog wat zacht, maar na even liggen krijgen ze de structuur van bolletje pepernoten!
  • Nog een laatste baktip, wat ik dus was vergeten, druk je pepernoten tegen elkaar aan als de oven in gaan. Dan krijg je pas de echte perpernoot vormen ipv pepernoten die qua vorm meer op kruidnoten lijken!

Strooise!

 img_9711

Bekijk ook eens mijn andere sinterklaasrecepten, kruidnoten, peperkoek, gevulde speculaas en speculaasjes.

Comments

comments

5 gedachten over “Pepernoten

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

Close
%d bloggers liken dit: