Broodjes van psylliumvezels en pittenmeel

Broodjes van psylliumvezels en pittenmeel - www.foodiemarjan.nlZoals jullie weten eet ik weinig gewoon brood. Maar ik ben wel heel erg dol op het beleggen van broodjes en blijf dan ook zoeken naar broodvervangers. Vroeger had ik veel darmproblemen en had ik altijd zakjes psylliumvezels om de boel een beetje in beweging te houden. Nu koop ik gewoon een grote pot van die vezels en doe ik dat soms door mijn yoghurt, smoothies en pannenkoeken. Maar in dit geval gebruikte ik ze om broodjes te maken.

Let wel op dat je bij smoothies deze niet te lang laat staan, dan krijg je meer een pudding omdat de vezels veel vocht opnemen. Belangrijk is dan ook om wel voldoende water te drinken als je dit soort vezels gebruikt. Anders ga je je juist verstoppen in plaats van dat alles lekker doorloopt.

Maar broodjes had ik dus nog nooit gemaakt met de psylliumvezels. Ik was bang dat deze wat zwaar zouden worden. Maar ik wilde het toch proberen en ik vond de broodjes echt heel lekker.

Broodjes van psylliumvezels en pittenmeel - www.foodiemarjan.nl

Wat heb je nodig voor de psylliumvezels broodjes?

  • 8 eetelepels meel naar keuze (ik had 4 eetlepels pompoenpittenmeel en 4 eetlepels hennep meel)
  • 4 eetlepels psylliumvezels
  • 6 eetelepels gemengde pitten (ik koos voor pompoenpitten, lijnzaad, zonnebloempitten en chiazaad)
  • 4 eieren
  • 200 ml heet water
  • theelepel zout
  • een halve theelepel knoflookpoeder
  • 2 theelepels kummel
  • theelepel bakpoeder/ baking soda

Hoe maak je de psylliumvezels broodjes?

  • Zet de oven alvast aan op 160 graden.
  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Roer dit even goed door zodat alle pitten verdeeld zitten over je meel.
  • Je kunt dit trouwens ook met andere meelsoorten maken, speltmeel, volkorenmeel, amandelmeel etc. Let wel op als je kokosmeel gaat gebruiken, dit is veel droger en de verhoudingen raken dan uit balans.
  • Voeg nu de eieren toe in het beslag en klop deze door.
  • Voeg ten slotte het warme water toe. Doe dit niet in één keer allemaal maar kijk goed wat je deeg doet. Is het nog droog kan alles erbij, is het heel nat voeg dan niet alles toe.
  • Draai nu 4 ballen gehakt van dit beslag en als je wilt kun je ze nog wat versieren met wat extra pitjes, kruiden en zout.
  • Zet ze 40 minuten in de oven en dan zijn ze klaar. Zelf heb ik ze nog 2 dagen in de koelkast bewaard en ook toen waren ze nog smaakvol.
  • Je denkt misschien 4 broodjes is weinig, maar ik had er als lunch 2 op en toen zat ik echt heel erg vol.
  • Lekker met een beetje auberginespread of tonijnsalade!

 

Volgen jullie mij al op Facebook, Instagram of Pinterest?

Mijn inspiratie voor dit recept haalde ik bij Oanh’s kitchen! 

Broodjes van psylliumvezels en pittenmeel - www.foodiemarjan.nl

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

Ontvang de tweewekelijkse nieuwsbrief met updates!

%d bloggers liken dit: