Hoe kies je een mes om te koken?

Probeer door een vel papier te snijden om de scherpte te evalueren. Een heel scherp mes maakt een schone, snelle snede. Natuurlijk, als je de kans hebt, hak dan ook wat eten. Probeer een tomaat te hakken met een snijmes.

Probeer het nu te hakken met een Victorinox schilmes en je zult snel zien dat elk mes is gemaakt met een specifiek doel voor ogen. Dit betekent niet dat je elk mes onder de zon moet kopen, maar dat je moet overwegen wat je het vaakst kookt en je messencollectie moet afstemmen op je behoeften. Sommige messen zijn geweldige multitaskers, sommige kunnen het best worden gebruikt om hun bestemming voor het uitbenen van vissen te vervullen. Gebruik deze infographic voor eenvoudige keuzes.

Is het belangrijk om het juiste mes te gebruiken voor het juiste doel? Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar binnen redelijkheid is het dat. Een snijmes werkt niet om te splitsen en als dat zo is, gebruik je waarschijnlijk te veel kracht en beschadig je het mes. Een koksmes is een geweldige multitasker, maar voor delicaat werk zoals het ontzaaien van paprika's en het boren van tomaten, is een klein en wendbaar schilmes beter. Kies voor een multitasking, veelzijdig mes een mes voor al die kleine snijtaken zoals sjalotten hakken, kruiden snijden en je groenten schoonmaken en snijden.

Het iets langere lemmet is handig, wanneer je de heft van een koksmes niet nodig hebt, maar een schilmes gewoon te klein is om comfortabel te zitten. Er gaat niets boven een goede biefstuk, maar genieten van je robuuste vlezige gerecht kan worden verdund als je niet het juiste keukengerei krijgt. Investeer in een set steakmessen om licht werk te maken van weelderige platen. Een filetmes moet een flexibel lemmet hebben voor delicate vis- en vleesbereiding.

Rust jezelf uit met het juiste gereedschap en een beetje techniek en je bent een meestervleeschirurg voordat je het weet. Een gebraden lamsbout, hele kip of iets anders dat moet worden gesneden, is veel gemakkelijker en leuker met het juiste gereedschap. Natuurlijk zou je het kunnen hacken met je chef- of broodmes, maar gewapend met een snijset, zul je merken dat je uitkijkt naar je volgende kans om het in plakjes te snijden. De tweeledige vork houdt het vlees stil en brengt minimale schade toe, terwijl het lange, smalle mes van het snijmes snel plakjes snijdt en gemakkelijk door de gewrichten van gevogelte snijdt.

Hier leest u hoe u een kip snijdt. Handvat Kies een mes met een ovaal handvat voor de beste ergonomie. Vermijd messen met groeven, sleuven voor vingers of contouren, omdat deze zelden ergonomisch zijn voor een brede doorsnede van gebruikers. Houten of metalen handgrepen zorgen voor een goede grip, terwijl plastic of synthetische handvatten glad kunnen worden.

Een smaller lemmet is meer geschikt om te snijden; terwijl een breder mes beter is om te hakken. Gebogen messen kunnen worden „geschud” om zachter voedsel snel te snijden, maar ze zijn meestal dunner en dus minder geschikt voor zwaar snijden. Van alle keukenapparatuur die je ooit zult bezitten, is niets belangrijker of onmisbaarder dan een goed mes. Het mes is gemakkelijker opnieuw te slijpen en is tegelijkertijd geschikt voor gebruik door linkshandige of rechtshandige gebruikers.

We raden je aan om een van deze te kiezen als je eerste mes, waarmee je alle soorten groenten, fruit, vlees en vis kunt hakken, snijden, in blokjes snijden en hakken. Dit soort geometrie maakt een halve maat, veel scherpere hoek en bijgevolg een hogere scherpte van het mes mogelijk. Een roestvrij mes onder het niveau van 56 HRC verliest niet alleen snel zijn scherpte, maar het zal ook moeilijker zijn om opnieuw te slijpen. Overweeg grootte Als werkpaard van de keuken, moet de grootte van uw koksmes enige overweging worden overwogen.

Na verloop van tijd krijgt een mes van koolstofstaal normaal gesproken een donker patina, hoewel dit geen invloed heeft op de prestaties. Als je je afvraagt hoe je een koksmes kiest, zijn er tal van factoren waarmee je rekening moet houden, zoals gewicht, scherpte, materiaal en balans. En natuurlijk is het broodmes perfect om schoon door alle soorten brood en gebak te snijden zonder ze te verpletteren. Koksmes Het iconische koksmes, evenals zijn Japanse tegenhangers, het Gyuto-mes en het Santoku-mes, zijn ontworpen als het primaire mes van een kok.

Zoek vervolgens naar tekenen van samenvoegen of lassen, vooral in het handvat van het mes, wat kan duiden op zwakte. .