Hoe kies je het eerste koksmes?

Ga met wat je weet Volgens alle drie de experts is een van de meest elementaire uitgangspunten simpelweg om te kiezen waar je bekend mee bent en wat comfortabel aanvoelt. Een kwaliteitsmes snijdt delicate kruiden en groenten door zonder ze te kneuzen, en het helpt je om vlees en zeevruchten schoon te snijden. Een scherp mes is ook veel veiliger dan een goedkoop, saai mes. Als je een chef-kok bent die het mes niet te veel dagelijks gebruikt en wanneer je wilt, ga je het gebruiken voor licht snijden, dan is het kopen van een koksmes in Japanse stijl een goede keuze om te overwegen.

Messen gemaakt van superhard keramiek zijn verkrijgbaar in een toenemende verscheidenheid aan vormen en maten koksmes, santoku, paring. Zoals je kunt zien, draait het kopen van het juiste koksmes helemaal om persoonlijke voorkeur en een paar andere factoren. Dick maakt een koksmes in klassieke stijl dat goed uitgebalanceerd en geproportioneerd is, scherp, en „kost niet veel moeite om te bewegen. De grotere keramische messen in chef-koks of santoku-stijl zijn de meest veelzijdige, waardoor het een makkie is om zalm te fileren, biefstuk te snijden, squishy, rijpe tomaten te snijden en groenten fijner in blokjes te snijden dan je ooit had gedacht dat je zou kunnen.

Het eerste dat u moet weten voordat u een koksmes koopt, is het feit dat een mes van hoge kwaliteit van vitaal belang is, ongeacht hoe u ernaar kijkt. Andere materialen kunnen worden gebruikt om fijne koksmessen te maken, maar de meeste kwaliteitsfabrikanten geven de voorkeur aan koolstofarm roestvrij staal omdat het een goede randbehoud, taaiheid en onderhoudsgemak biedt. Als je tien chef-koks zou vragen of een lichter of een zwaarder mes beter is, zullen ze je allemaal een ander antwoord geven. Dat komt omdat elke chef-kok anders is en hoewel sommigen zich misschien op hun gemak voelen bij het gebruik van een zwaarder mes, kunnen anderen betere resultaten behalen met een lichter mes.

Als je een multifunctioneel mes wilt voor het snijden van grotere hoeveelheden vlees, vis en groenten, dan zijn Gyuto (koksmes) of Bunka een uitstekende keuze. Terwijl je als chef-kok weet hoe je een mes moet gebruiken een grote impact kan hebben op je carrière, moet je ook weten hoe je zelf een koksmes kunt kopen. Wanneer je begint te winkelen voor dat perfecte koksmes dat snijden, in blokjes snijden, hakken en hakken aangenamer, nauwkeuriger en moeiteloos maakt, is het belangrijk om je persoonlijke voorkeuren te identificeren en te beseffen dat er niet één mes is dat geschikt is voor iedereen. Sommige chef-koks laten hun koolstofstalen messen zelfs een dag na gebruik rusten om het oxiderende patina te herstellen, wat de overdracht van metaalachtige smaken naar sommige voedingsmiddelen voorkomt.