Bloeddonor

bloeddonor - www.foodiemarjan.nlOké, even iets heel anders dan recepten of leuke tripjes. Een blog over bloeddonor zijn. Ik heb het zelf pas één keer gedaan, maar wil toch graag mijn ervaring met jullie delen. Op een relatief makkelijk manier kan je iemand anders helpen, waarom niet?

Ik zeg dat nou wel heel makkelijk, dat het makkelijk is. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Ik ben niet bang voor naalden, mijn aders zijn goed zichtbaar, dik genoeg en mijn bloed stroomt prima. Dan is het inderdaad heel makkelijk om bloed te geven. Ben je bang voor naalden, dan snap ik dat je deze keuze niet snel maakt. Ik heb bewust ook geen foto’s van naalden hiertussen zitten.

Waarom?

Waarom ik bloedonor geworden ben? Tja eigenlijk schaam ik me zelfs een beetje in 2005 ben ik voor het eerst geweest, toen omdat de arts mij erop wijs toen ik ziek was en bloed moest afgeven ik dat wel heel makkelijk deed. Het leek me dus een makkelijke manier om anderen te helpen, maar helaas. Mijn ijzer bleek veel te laag. Daarna heeft het idee heel lang in de ijskast gelegen totdat ik pas weer ergens een reclame zag en dacht laat ik het weer gaan doen! Blijkbaar ben ik wat meer groenvoer gaan eten dan in 2005, want mijn ijzer was nu ruim voldoende. Dus mocht ik donor worden!

Hoe werkt het?

Ik belde op voor een afspraak, deze werd ietsje later doordat we in Afrika op vakantie waren geweest. Maar toen ik aan de beurt was mocht ik gelijk een intake en daarna bloed geven. De eerste keer duurt het wat langer, je moet wat formulieren invullen en krijgt een gesprek met een arts. Daar leggen ze goed uit hoe het proces werkt en kijken ze of je geschikt bent als donor. Ik bleek geschikt en mocht gelijk bloed geven.

bloeddonor - www.foodiemarjan.nlOok hier kreeg ik weer wat extra aandacht omdat het mijn eerste keer was. Maar zoals verwacht, het prikken was zo gedaan en daar hing ik aan een zakje. Dat duurt ongeveer 10 minuutjes. Ze kijken nog even hoe je je voelt, omdat het mijn eerst keer was moest ik wat langer in de stoel blijven zitten en kreeg ik daar alvast een drankje. Als je wilt (adviseren ze ook wel) mag je nog even in de wachtkamer blijven zitten, daar staan broodjes en allemaal lekkers en krijg je wat te drinken om te zorgen dat je wat aansterkt. Nu zat ik er echt deze week, met die lekkere temperaturen, dan moet je zeker voldoende water drinken. Je geeft tenslotte een halve liter vocht weg. Maar ik heb er geen seconde last van gehad.

Tenminste, als ik had geluisterd. Want ik kreeg het advies rustig aan te doen en niet wild te sporten of andere wat zwaardere activiteiten te ondernemen. Ik vond het nodig om de tuin te gaan schrobben en op mijn kop tussen de plantjes te gaan hangen. Dat moet je dus niet doen! Maar verder was het wat mij betreft echt appeltje eitje en blijf ik dit doen!

Ik vond het niet zo netjes om daar foto’s te maken terwijl er mensen ook andere mensen in een stoel lagen. Dus heb ik deze foto van Sanquin zelf gebruikt. Maar ik moet zeggen toen ik er was, lagen er niet zoveel mensen naast me. We werden met drie tegelijk geprikt en om ons heen waren nog een stuk of 8 legen stoelen en er was een ontspannen rustige sfeer. Maar je zit er dus ongeveer zo bij als hieronder.

bloeddonor - www.foodiemarjan.nl

Waarom ik hierover schrijf?

Omdat toen ik het op instagram plaatste in mijn stories er al twee mensen ook enthousiast werden en ook overwegen donor te worden. Dus ik dacht, met een beetje meer tekst dan alleen die foto enthousiasmeer ik nog wel iemand die al een tijdje met het idee rondloopt. Dus twijfel je, lees hier of je geschikt bent als donor!

Wisten jullie trouwens dat het 14 juni bloeddonordag is?

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

%d bloggers liken dit: