Gastblog door Anita: clean eating doe je zo!

IMG_3438Clean eating? Hoe doe je dat? E-nummers, suikers, zouten. Weet jij eigenlijk wat je allemaal binnenkrijgt op een dag? Zomaar wat vragen die Anita je stelt. Anita blogt vanuit haar rol als voedingsdeskundige voor Jasper Alblas en wist ook een gaatje te vinden in haar agenda voor Foodie Marjan. Ze neemt ons in deze blog mee in wat clean eating nou precies is.

Onze voeding is tegenwoordig vaak bewerkt met allerlei stoffen die we niet nodig hebben. Ze worden toegevoegd aan voedingsmiddelen om ze langer houdbaar te maken, er mooier uit te laten zien of lekkerder te laten smaken. Wat deze stoffen precies voor effect hebben op onze gezondheid is niet bekend.

Steeds meer mensen kiezen daarom voor “clean eating”. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Clean eating houdt niets anders in dan puur en onbewerkt eten.

Wil jij weten wat je eet, meer energie en je goed voelen in je lichaam? Probeer het dan eens uit. Deze vijf stappen helpen je om zo puur mogelijk te eten!

1. Drink meer water

De eerste stap lijkt misschien voor de hand liggend maar is onmisbaar als het om clean eating gaat: water drinken! Het reinigt je lichaam van binnenuit door gifstoffen die in je lichaam opgeslagen zijn te verdunnen en uit je lichaam te spoelen. Ben je niet gewend om water te drinken? Begin dan met één glas per dag en breid dit langzaam uit naar 1,5 tot 2 liter.

Vergeet je het gewoon? Zet dan een wateralarm op je mobiel om je eraan te helpen herinneren. Koop een leuke fles die je kunt navullen en zorg ervoor dat je die altijd in je tas doet voordat je ergens heen gaat. De fles voor je op je bureau zetten helpt ook. Saai al dat water? Je kunt je water smaakvoller maken door er limoen doorheen te doen, of een mix van perzik en munt.

 

2. Ga opzoek naar alternatieven

Je hoeft natuurlijk niet direct al je kastjes leeg te gooien maar ga langzaam op zoek naar gezonde alternatieven. Stap voor stap. Maak jij sausjes uit pakjes? Zoek recepten en maak ze zelf van verse voedingsmiddelen en verse kruiden. Eet jij veel snoep, koek en chips? Vervang deze door fruit, noten, zaden, pitten en maak zelf gezonde koekjes van banaan en havermout. Wees creatief, er is altijd meer mogelijk dan je denkt en je zal merken dat het pure eten veel smaakvoller is dan je verwacht. Na een tijdje wil je niet meer anders.

3. Neem meer groente en fruit

Wat is er nou puurder dan groenten en fruit? Ze geven je immuunsysteem een enorme boost, verhogen je weerstand en zijn nog eens lekker ook. Genoeg redenen om ze veelvuldig aan je voeding toe te voegen. Eet elke dag één of twee stukken fruit en zoveel groenten als je wilt.

IMG_0992Knabbel tussendoor op worteltjes, neem regelmatig een groene smoothie bij het ontbijt en integreer groente langzaam steeds meer in je eetpatroon. Hoe meer groente je eet, hoe minder behoefte je zal hebben aan voeding uit pakjes, zakjes en bakjes. Spoel groente en fruit altijd goed af met water voordat je ze eet.

4. Lees de etiketten

Soms staan er zoveel vreemde woorden op een product dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe minder geur-, kleur- en smaakstoffen, toegevoegde suikers en toegevoegd zout het product bevat, hoe beter het is voor je gezondheid.

Lees de etiketten daarom altijd goed als je kiest voor een bewerkt product. Kies altijd voor een product waarbij de ingrediëntenlijst zo kort mogelijk is. Als er meer dan drie woorden op staan die je niet kent en amper kunt uitspreken koop het product dan niet en ga opzoek naar een gezonder alternatief.

5. Haal je eten bij de boer

Ga opzoek naar een lokale (biologische) boer in de buurt waar je vlees en eieren kunt halen. Je weet dan zeker dat je producten afkomstig zijn van dieren die een goed leven hebben gehad. Dit proef je niet alleen terug, maar zorgt er ook voor dat je meer belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Soms is het ook mogelijk om bij dezelfde boer je groenten en fruit te halen. Dat zou mooi zijn, want dan weet je zeker dat ze niet volgespoten zijn met bestrijdingsmiddelen. Het eten van de lokale boer is puurder dan het eten uit de supermarkt en het hoeft niet eens veel te schelen qua prijs. Daarnaast ondersteun je het bestaan van de particuliere boer en natuurlijk ook van je eigen gezondheid!

 

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

%d bloggers liken dit: