Gastblog: Suiker, bitter zoete verleiding

Gastblog over suiker - www.foodiemarjan.nlToen GrapeFoodie mij vroeg of ze een blog voor me mocht schrijven twijfelde ik geen moment! Leonie, zoals ze eigenlijk heet heeft zelf ook een blog en weet heel veel over candida, helaas uit eigen ervaring. Leonie is daarnaast moeder en heeft een eigen voedingspraktijk. Stiekem ben ik daar wel een beetje jaloers op!

Suiker is één van de veelgenoemde veroorzakers van candida. Leonie deelt hieronder haar kennis over suiker en tot slot natuurlijk tot slot nog een lekker recept!

Gastblog over suiker - www.foodiemarjan.nl

Suiker is net zo verslavend als drugs. Suiker is gif. Suiker is slechter dan roken. Poeh, als je dat allemaal zo voorbij ziet komen in de verschillende media, durf je in het openbaar geen theelepeltje suiker meer in je thee of koffie te doen. Wat klopt er van? Of is het overdreven?

Feit is dat we de afgelopen decennia met z’n allen veel meer suiker zijn gaan eten.

En dat doen we niet eens bewust. Zonder dat we het weten, zit suiker in allerlei producten verwerkt, zelfs voedingsmiddelen waarvan we denken dat het gezond is. Help, wat nu? No worries, met je gezonde verstand kom je al een heel eind.

De bekendste suiker is kristalsuiker zoals je die in je thee of koffie doet. Of lekker op de pannenkoek Hmmm! Die suiker is ook verwerkt in koek, snoep, ijs, taart, cake, vruchtendrankjes en frisdranken.  Tot zover is het nog overzichtelijk. Maar wist je dat je suiker ook vindt in sauzen, brood, vleeswaren, blikgroenten, chips, crackers, plantaardige melksoorten, zuivel, kant en klaar maaltijden, mueslirepen, spreads en nog veel meer producten? En omdat geraffineerde suiker in een steeds kwader daglicht staat, geven fabrikanten tegenwoordig andere namen voor suiker: dextrose, fructose, glucose, glucosestroop, glucosefructosestroop, melksuiker, invertsuiker, tarweglucosestroop, saccharose, maistroop, lactose en nog veel meer namen. Je wordt er duizelig van als je al die etiketten moet gaan  lezen.

Wat is er eigenlijk zo slecht aan suiker?

Niets, we hebben het nodig voor de energie. Dat halen we uit koolhydraten. Al eeuwen. Heel lang geleden haalde de oermens die koolhydraten uit groenten en af en toe uit fruit. Tegenwoordig halen we het uit elke hap die we nemen. Zoveel suiker heeft  je lichaam niet nodig en dus wordt het opgeslagen in vet. Hmmm dat is niet de bedoeling. Wat dan wel?

Volgens de WHO niet meer dan zes theelepels suiker per dag. En geloof me, dat is ruim boven de hoeveelheid die goed voor ons is volgens de laatste onderzoeken.

En daar zit je met een glas vers geperste jus d’orange al ruim overheen. Want ook de suikers in fruit (met name smoothies en vruchtensappen) worden meegeteld. Wat dacht je van suikervrije blauwe bessen jam? Zeven gram bij 1 portie. Eén dadel? 10 gram. Plantaardige melk? Al gauw tegen de 10 gram bij 200 ml.

Los van het feit dat de overtollige suiker als vet wordt opgeslagen, is het ook voor je bloedsuikerspiegel een enorme belasting. Want je lichaam moet hard werken om die bloedsuikers zo snel mogelijk weer uit je bloed te halen. Gevolg is dat je een dip krijgt en weer zin hebt in zoet om uit die dip te komen. Uiteindelijk kan het zijn dat je diabetes krijgt.

Candida

Een andere, zeer vervelende aandoening die je kunt krijgen bij teveel suikers, is candida. Een schimmelinfectie met een waslijst aan gezondheidsklachten als gevolg. Candida zit bij iedereen in de darmen en op de huid. So far so good. Maar deze gist leeft van suikers en kan zich omvormen tot een schimmel die gaat woekeren. Je krijgt dan klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, constante trek in zoet, pukkels, haaruitval, spierpijn, concentratieproblemen en nog veel meer. Zolang je suikers eet, wordt deze schimmel gevoed en wordt het van kwaad tot erger. Alleen een suikervrij dieet (ook zonder de meeste koolhydraten) kan de candida stoppen.

Blijf genieten

Je zou bijna niks meer in je mond stoppen. Gelukkig is dat niet nodig! Eet zoveel mogelijk wat je in de natuur vindt en zo min mogelijk wat door fabrieken is verwerkt. Met meer eiwitten, goede vetten, fruit (maximaal twee) en groenten per dag (250 to 300 gram) ben je al snel verzadigd en heb je niet eens meer zin in een snack. Vervang een boterham eens door een omelet met groenten. Of maak in de avond extra eten, zodat je het tussen de middag met extra komkommer en tomaat als heerlijke lunch kan eten.

En geniet ervan als er een keer een taartje voorbijkomt. Of duik bij een feestje zelf de keuken in maak heerlijke zoete baksels van fruit. Internet staat vol met lekkernijen zonder dat er geraffineerde suikers aan te pas komen. Kweek geen suikerfobie, maar eet bewust.

Geniet van dat chocolaatje of snoepje. Natuurlijk met mate, alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Behalve tevreden.

Tot slot een suiker- en glutenvrij recept. Mijn favoriete zadencrackers! Lekker met roomboter en/of tahin, boordevol goede vetten.

Gastblog over suiker - www.foodiemarjan.nl

Wat heb je nodig voor de zadencrackers van GrapeFoodie?

 • 50 gram zonnebloempitten
 • 50 gram pompoenpitten
 • 50 gram sesamzaad
 • 100 ml water
 • 30 gram gesmolten kokosolie
 • 50 gram  boekweitmeel
 • Peper en zout

Gastblog over suiker - www.foodiemarjan.nl

Hoe maak je de crackers van GrapeFoodie?

 • Verwarm de oven voor op 150 graden.
 • Mix eerst de droge ingrediënten.
 • Voeg het water en de olie eraan toe.
 • Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en verdeel de mix over de plaat.
 • 40 minuten in de oven, afkoelen en smikkelen maar!

Gastblog over suiker - www.foodiemarjan.nl

Ik ben weer een stukje wijzer na het lezen van de blog van GrapeFoodie.

Ik hoop dat jullie het ook leuk vonden!

Misschien wil ze dan nog wel eens voor me bloggen 🙂

 

 

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

%d bloggers liken dit: