Gastblog: kalium

zalmbonbon - www.foodiemarjan.nlAnnemieke van Nutribites vroeg of ze een gastblog mocht schrijven over kalium. Nu ben ik dol op bakken en koken, maar hoe het nu zit met mineralen en waar ze goed voor zijn weet ik ook niet altijd. Dus het voorstel van Annemieke pakte ik met beide handen aan!

De voordelen van kalium voor je gezondheid

Het mineraal kalium is belangrijk voor een goede gezondheid. Het bevordert een gezonde groei, een gezond hartritme, verlaagt de bloeddruk en heeft nog meer voordelen voor je gezondheid.

Gezonde groei en spijsvertering

Als kind en volwassen heb je kalium nodig voor de groei van spieren. Kalium zorgt er ook voor dat jonge kinderen gezond groeien. Je lijf heeft het mineraal daarnaast nodig om de koolhydraten uit je voeding te verteren. Een tekort aan kalium kan leiden tot buikkramp, een opgeblazen gevoel en overgewicht. Wil je snel afvallen, dan is het dus een goed idee om kaliumrijke voedingsmiddelen te eten. Denk hierbij aan avocado, zoete aardappels, spinazie, wilde zalm en gedroogde abrikozen. Voor een betere spijsvertering en een gezond gewicht kan het ook helpen om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen.

spinazie taartje - www.foodiemarjan.nl

Minder spierkramp

Het voordeel van kaliumrijke voedingsmiddelen is dat ze spierkramp tegengaan en je spieren versterken. Zwakke, verkrampte of pijnlijke spieren zijn allemaal tekenen van een kaliumtekort. Kalium kan ook helpen bij buikkramp door premenstrueel syndroom.

Lagere bloeddruk

Uit onderzoek blijkt dat het eten van kaliumrijke voedingsmiddelen, vooral groenten en fruit, kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Dit is vooral het geval als je daarbij minder natriumrijke voedingsmiddelen eet. Alleen als je last hebt van je nieren, kun je beter geen kaliumrijke voedingsmiddelen eten.

Gezond hartritme

Kalium speelt een belangrijke rol bij een gezond hartritme. Heb je daar problemen mee, dan zou een kaliumtekort wel eens de oorzaak kunnen zijn.

Minder cellulitis

Een belangrijke oorzaak van cellulitis ofwel sinaasappelhuid is dat ons lijf vloeistoffen vasthoudt. Natrium bevordert dit proces, terwijl kalium juist de afvoer van afvalstoffen bevordert. Eet je minder zout en meer kaliumrijke voeding, dan heb je minder last van cellulitis.

Beschermt tegen botontkalking

Kalium bevordert de botdichtheid en beschermt zo tegen botontkalking of osteoporose. Citraat en bicarbonaat zijn twee kaliumzouten die van nature voorkomen in kaliumrijke groenten en fruit. Uit onderzoek blijkt dat deze zouten de gezondheid van je botten bevordert en botontkalking kunnen tegengaan.

Annemieke: Ik hoop dat dit artikel je helpt om te profiteren van de gezonde voordelen van kalium. Wat zijn je ervaringen? Deel ze hieronder bij de reacties!

Dit artikel is geschreven door Annemieke van Nutribites, voor inhoudelijke vragen over dit artikel wil ik jullie dan ook doorverwijzen naar: nutribtes.nl, Annemieke bedankt!

 

 

 

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

%d bloggers liken dit: