Zoeteaardappel rösti

rosti1-e1426407423261

Ik eet vaak zoete aardappel als vervanger van pasta of gewone aardappels. Ten eerste zijn ze super lekker, maar daarnaast zijn ze ook nog eens heel gezond. De naam is al helemaal verkeerd, een zoete aardappel is namelijk helemaal geen aardappel! Het is eigenlijk gewoon een groente.

Voordat ik met mijn recept begin eerst even kort waarom ik zo enorm fan ben van de zoete aardappel. De naam zegt het al, ze zijn lekker zoet en hebben meer smaak dan een gewone pieper. De combinatie zoet en zout doet het altijd goed bij mij, dus een beetje zout erop en ik vind ze heerlijk! Zonder zijn zout zijn ze natuurlijk ook heel lekker!

Naast dat ik hem super lekker vind is het ook nog eens een welkome toevoeging aan mijn eetpatroon. We weten allemaal wel dat blauwe bessen vol antioxidanten zitten, maar wist je dat ook van zoete aardappels? Ze bevatten namelijk 1,5 keer zoveel als de blauwe bes! Waarom dit ook al weer goed voor je was? Ze neutraliseren vrije radicalen en beschermen je lichaam.

img_6375-e1426407836501

Ook bevat deze zoeten knol veel bètacaroteen, wat je lichaam omzet in vitamine A. Wat weer goed is voor je weerstand, ogen en je huid. Daarnaast zitten er ook nog noemenswaardige hoeveelheden vitamine C, kalium en vitamine B6 in.

De zoete aardappel zit vol vezels, het vult dus goed, brengt de darmen in beweging en zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt. Dit laatste komt ook door de met gewone aardappel in verhouding lage glycemische index. Dit houdt in dat de suikers langzamer opgenomen worden dan in een gewone aardappel.

Dan nu naar waar deze blog over begon, de zoete aardappel rösti. Super makkelijk om te maken en heel lekker.

rosti11-e1426407474235

Wat heb je nodig?

 • 1 grote zoete aardappel
 • 2 eieren
 • zout en peper

Hoe maak je het?

 • Was de aardappel goed, ik eet ze namelijk altijd gewoon met schil!
 • Rasp ze hierna in je keukenmachine of met de hand.
 • Klop hier een eitje doorheen en kijk even goed of het een beetje plakkerig is. Ik had een enorme zoete aardappel dus had echt 2 eitjes nodig. Je komt er ook snel achter als je aan het bakken bent, als hij echt helemaal uit elkaar valt heb je te weinig ei gebruikt.
 • Klein beetje zout en peper door je mengsel en dan kan je ze gaan bakken.
 • Doe echt een laagje boter/olie in de pan, zodat ze een klein beetje zwemmen.
 • Zorg dat de boter/olie goed heet is als je begint, dan krijgt je rösti een knapperig korstje. Als je het nog in de koude boter/olie doet trekt dat veel meer in je aardappelrondje.
 • Leg met een lepel een hoopje in de pan en druk dat even goed aan.
 • Voel als je ze gaat omdraaien even of ze al aan elkaar geplakt zijn, anders valt hij namelijk uit elkaar bij het omdraaien.

Eet smakelijk en ik ben benieuwd wat je er van vond!

rosti-2-e1426407515527

0 gedachten over “Zoeteaardappel rösti”

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

%d bloggers liken dit: