Lief dagboek… Namibië & Botswana #1

Namibië en Botswana - www.foodiemarjan.nlHet is al weer een paar maanden geleden, maar we hadden nog een huwelijksreis op de planning staan. En waar ga je dan heen op huwelijksreis, naar Namibië en Botswana! Omdat de blog wat groot werd heb ik hem in tweeën geknipt. Deel 2 komt volgend weekend online!

Toen we er achter waren dat we richting Namibië en Botswana wilden was het alleen de vraag met wie willen we dan boeken en hoe doen we dat dan. Via internet hadden we wat verschillende aanbieders opgezocht maar uiteindelijk kozen we voor Peter. Een grappige pensionado die als hobby reizen voor mensen organiseert. Het leuke is dat hij het heel persoonlijk aanpakt, hij komt bij je thuis, jij bij hem en achteraf wil hij je ook graag nog een keer zien. Oh en hij gaf ons een kaart met dieren mee, je wilt niet weten hoe fanatiek wij in de auto alle dieren aan het afstrepen waren.

Omdat we met zijn vieren op vakantie gingen wilden we niet met een groep maar gewoon lekker met elkaar de reis doen en dat kan prima in deze landen. Vooraf hadden we de route uitgestippeld en wisten we waar we zouden overnachten. Op het vliegveld werden we opgehaald door het autoverhuur bedrijf waar we onze auto kregen. In eerste instantie hadden we gekozen voor een tent op het dak en een tent op de grond. Maar ter plekke hebben we dit nog aangepast naar twee tenten op het dak. Achteraf had ik ook echt niet op de grond willen slapen. Bij het verhuurbedrijf hebben we ook nog extra een compressor meegenomen, doe dit, want als je op zandwegen rijdt is het fijn als je je bandenspanning kan verlagen om het later op de verharde weg weer te verhogen. Daardoor loop je minder risico vast te komen zitten in het zand.

Namibië Botswana - www.foodiemarjan.nl

Het vliegveld is iets anders als dat wij gewend zijn, gewoon een grote plak asfalt waarop alle vliegtuigen landen en waar je ook zelf tussen de vliegtuigen door kunt lopen. Je kunt op het vliegveld gelijk pinnen, doe dit dan ook. Het is handig als je wat geld hebt voor fooi onderweg. Bij het tanken en boodschappen doen konden wij eigenlijk altijd betalen met een creditcard.

Namibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nl

Daar is hij dan, onze Toyota Hilux 4×4 met 2 mooie tenten op het dak. En wonder boven wonder hebben we geen lekke banden gehad. Al hebben we wel een dingetje gehad met de accu, dus Stefan en Jeffrey konden een ochtend heen en weer om de accu te laten vervangen maar verder heeft de auto ons overal veilig gebracht.

De eerste stop was een paar 100 kilometer voorbij Windhoek, Guestfarm Weissenfels. Hier sliepen we in een B&B bij een stel. Waar we bij aankomst heerlijk konden aanschuiven voor een balletje gehakt (het waren Duitsers). Het leuke van het logeren bij mensen thuis is dat je heel persoonlijke verhalen te horen krijgt.

Namibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nl

Namibië en Botswana - www.foodiemarjan.nl
Vers gebakken brood en home made pesto zijn goddelijk na 14 uur vliegen en 3 uur rijden.

Namibië Botswana - www.foodiemarjan.nl

Het bijzondere aan Namibië is het steeds veranderende landschap, het blijft wel heel droog, verwacht dus niet teveel groen. Maar diversiteit in gesteente, wel/geen bergen, kleuren zand, diverse begroeien en vooral ook veel leegte. Weinig mensen, weinig wifi en nachten die echt donker zijn.

Namibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nl

In eerste instantie ga je voor het grote wild naar Afrika, maar vergeet ook niet de rust te nemen om naar het kleine wild te kijken. Het stikt van de mooie vogels en kleinere zoogdieren. Ik had de verrekijker van mijn vader mee en we hebben die ook echt gebruikt. Ook voor groot wild, maar ook voor de vogels in de bomen waarvan je anders niet kan zien hoe mooi de kleuren zijn.

En over mooie kleuren gesproken, hierna sliepen we in Sossus Oasis Camp Site om vanaf daar ‘s morgens vroeg naar de Sossusvlei te rijden. We hadden van Peter al de tip gehad om niet bij Dune45 te stoppen maar direct door te rijden richting de Deadvlei. Doe dit ook echt, want Dune45 was echt een optocht van toeristen terwijl wij een stuk verderop een berg opliepen met weinig mensen om ons heen. Wel een eenzame Engelsman die te gezond was voor zijn groep dus met ons de duin op klom. En ik beken, ik wilde zelf afhaken want met die hitte, dat zachte zand en mijn te zware schoenen vond ik het geen lekker tochtje. Maar gelukkig heb ik doorgezet, want het uitzicht was prachtig. Neem wel echt genoeg water mee, want je verbaasd je hoeveel dorst je hebt op dat ‘kleine’ stukje.

Namibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nl

Nu was ik altijd al dol op olifanten, maar mijn lijstje van wilde beesten heeft twee nieuwe favorieten, de gemsbok en de zebra. Die laatste is soort de geit van Namibië want het stikt ervan. Maar van iedere zebra die ik zag werd ik weer blij.

Namibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nl

We wisselden het slapen op de auto af met het slapen in huisjes. Het leuke was dat we daar meestal ook hele leuke mensen ontmoette. Zo kwamen we op deze tussenstop bij Etusis Lodge bij Johan en zijn vrouw. Johan lijkt op het eerste oog een wat stugge man, maar als je met hem over de natuur gaat kletsen komt hij helemaal los.

Hier gingen we op safari met Johan en deden we zelf twee wandelingen. Eentje gewoon overdag naar een meertje. Gezien het hier al jaren niet tot weinig regent was het een minimeertje. Je ziet dit eigenlijk in heel Namibië, bizarre droogte en leegstaande waterputten. De volgende ochtend stonden we voor zonsopgang op om op de bavianenberg de zon op te zien komen. Zeker de moeite waard.

Bij Johan en zijn vrouw eet je met alle gasten aan tafel, erg gezellig!

Namibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nl

Kijk uit waar je gaat zitten, want terwijl wij even zaten bij te komen op een rots hoorde we wat geritsel. Achteraf bleken we dus vrolijk naast een spitting zebra cobra (Naja Nigricincta) te zitten. Een vrolijke vriend die in je ogen probeert te spugen.

Namibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nl  Namibië Botswana - www.foodiemarjan.nlNamibië Botswana - www.foodiemarjan.nl

Namibië en Botswana - www.foodiemarjan.nl
Planten les van Johan.

Namibië en Botswana - www.foodiemarjan.nl  Namibië en Botswana - www.foodiemarjan.nl

En dan is het tijd om eindelijk richting Etosha te gaan, waar we dan echt wilde dieren gaan spotten. Alvast een tipje, in de wildparken mag je je auto niet uit. Er zijn wel stopplekken waar dat wel kan, maar zorg dus dat je spullen die je nodig hebt niet achterin de auto hebt liggen (water!).

Wij hadden het geluk om in Etosha in drie kampen (Okaukuejo, Halali en Namutoni) te zitten dus konden we een mooi aantal uren rondrijden tussen het wild. Neem ook de tijd om ‘s avonds bij een waterpoel te gaan zitten wachten. Neem een boekje mee en wachten maar. De foto van de neushoorn hieronder hebben we bij zo’n waterpoel gemaakt.

Benieuwd naar het tweede deel van onze reis? Lees dan snel verder!

1 gedachte over “Lief dagboek… Namibië & Botswana #1”

Laat weten wat je van dit bericht vindt!?

%d bloggers liken dit: