Welk mes is het handigste mes in de keuken?

Een koksmes (ook wel een koksmes genoemd) is het belangrijkste mes om in je keuken te hebben. Het heeft een breed lemmet tussen de zes en tien centimeter lang en wordt voornamelijk gebruikt om te hakken, hoewel het kan worden gebruikt voor alles wat je wilt doen. Het lemmet van een klassiek koksmes in Franse stijl buigt naar boven naar de punt. Het koksmes is verreweg het meest gebruikte mes van de drie, dus het is de moeite waard om te investeren in een mes van hoge kwaliteit en het goed te behandelen.

Je kunt dit mes gebruiken om zo ongeveer alles te hakken, in plakjes te snijden, julienne, plus een braadstuk te snijden of een watermeloen af te breken. Het moet een sterk, maar lichtgewicht mes zijn, met een lang lemmet en een handvat dat mooi in je hand past. Je wilt een mes dat voor jou werkt en iets is waar je je prettig bij voelt tijdens die superdrukke kookdagen. koksmessen worden meestal geleverd in een lemmet van 8 inch of 10 inch.

Er is geen juiste lengte - het gaat erom wat je prettig voelt om rond te zwaaien op je snijplank. Bekijk voor meer informatie deze uitgebreide lees over koksmessen en de beste messenslijper. Een klassiek koksmes is het belangrijkste mes in je collectie. McDermott beveelt een 8- tot 10-inch koksmes aan, waarvan hij erkent dat het iets langer kan zijn dan de meeste mensen zich in eerste instantie prettig voelen.

De langere rand maakt het mes echter veelzijdiger en efficiënter. Hoe meer mes je hebt, hoe meer mes je het werk voor je moet doen, legt hij uit. En hoe groter het mes dat je door een ingrediënt moet snijden, hoe veiliger het is. Een koksmes is dé tool voor meer dan 90 procent van de dagelijkse keukentaken, merkt McDermott op, waaronder het meeste snijden en in blokjes snijden van fruit, groenten, vlees en vis.

En hoewel een koksmes misschien de koning van de keuken is, mag het niet worden gebruikt om pluimvee te slachten of te snijden, om de schil van grote groenten zoals butternutpompoen te verwijderen, of, zoals sommige mensen hebben geprobeerd, om een gat in blikjes te prikken. De breedte van een koksmes maakt het onhandig voor taken die beter geschikt zijn voor een kleiner mes. Kies messen met een volle tang (een volledig stuk metaal met de twee handgreepstukken aan de zijkanten vastgemaakt) versus halve tang (een stuk metaal dat de volledige lengte van het mes verlengt, maar slechts een deel van de breedte, of verlengt de lengte van het mes niet en wordt in plaats daarvan in het handvat gelijmd). Messen met volledige tang zijn evenwichtiger, steviger en duurzamer dan modellen met een halve tang.

Onze testkeuken geeft over het algemeen ook de voorkeur aan gesmede koksmessen, die zijn gemaakt van een enkel stuk gesmeed staal, verwarmd en in de gewenste vorm gestampt. De andere optie is een gestempeld mes, dat uit een grote staalplaat is gesneden en meestal lichter is, een kwaliteit die in een koksmes als ongewenst wordt beschouwd. Het is het beste voor het snijden en hakken van items die te klein zijn voor een mes van 8 tot 10 inch, zoals knoflook hakken, aardbeien pellen of fruit en groenten schillen. Zoals de naam al aangeeft, is een uitbeenmes het beste mes voor het snijden of uitbenen van vis, vlees of gevogelte van elke grootte, of het nu gaat om een ansjovis van 3 inch of een kant van 150 pond varkensvlees.

De meeste messen zijn ontworpen om rechte lijnen te snijden, zegt McDermott. Maar als het gaat om iets met een ribbenkast en gewrichten, bestaat er niet zoiets als een rechte lijn in het lichaam, dus je hebt een mes nodig dat kan bewegen en buigen. Een uitbeenmes geeft je die speelruimte. Hoewel een hoonstaal geen mes is, is het nog steeds een essentieel hulpmiddel voor je messenblok.

Een hoonstaal is ontworpen om uw messen zo lang mogelijk op hun topscherpte te houden. Een hoonstaal is waarschijnlijk het op een na belangrijkste hulpmiddel in de keuken na een koksmes, zegt McDermott. Als je je mes langs een staal laat lopen, worden de tanden (of vezels) op het mes uitgelijnd, wat leidt tot een scherpere rand en dus een schonere snede. Messen moeten elke keer dat u ze gebruikt worden aangescherpt, maar omdat honen het mes niet echt slijpt, suggereert McDermott dat thuiskoks hun messen eenmaal per jaar professioneel laten slijpen.

Het Santoku-mes is de Japanse versie van het koksmes. Het is korter en dunner en wordt vaak gebruikt door chef-koks met kleinere handen. Het werkt niet goed voor het hakken van kruiden vanwege het platte mes, maar het is een fantastische keuze voor het snijden van groenten. Uitbeenmessen zijn uitstekend geschikt voor het scheiden van bot van het vlees.

Daar krijgen ze tenslotte hun naam vandaan. Naast het fileren van vis kan een uitbeenmes ook worden gebruikt voor het schillen en snijden van groenten. De bladlengte kan van 3 tot 8 inch zijn met verschillende breedtes. Het blijkt dat het bedrijf aanbeveelt om het mes niet te gebruiken voor het snijden van pompoen (of diepvriesproducten), omdat de harde groente je mes kan afbreken.

Terwijl u uw messen naar een professionele messenslijper kunt sturen, kunt u ook leren hoe u de rand tussen de slijpers kunt resetten met een honingstang. Bekijk het gedeelte over hoe je je mes als een professional kunt houden voor tips over het verlengen van de levensduur van het belangrijkste gereedschap in je keuken. Het veelzijdige koksmes van Wüsthof met een hoog koolstofgehalte is een keukenwerkpaard dat jarenlang onmisbaar zal zijn met een stevig mes van acht inch. Zorg er echter voor dat u de goedkoopste messenslijpers vermijdt, die snel te veel metaal van het mes opeten.

Dit is een geweldig leermes voor een beginnende kok en een betrouwbaar werkpaard voor de meer doorgewinterde kok. Het wordt geleverd in een schattige verpakking die niet alleen veilig en gemakkelijk te openen is, maar je ook instrueert hoe je het mes vasthoudt en hoe je het hele mes als een professional moet gebruiken. Na wat opleiding en veel oefenen, kun je elk oud mes slijpen tot een pro-stijl rand. Als je mes comfortabel in gebruik is en vlijmscherp is, kun je ingrediënten sneller en met meer controle (en dus veiliger) hakken.

Victorinox dekt het 8-inch Fibrox Pro-mes met een beperkte levenslange garantie die normale slijtage, misbruik of misbruik uitsluit. Afkomstig uit Duitsland en Frankrijk, kan een koksmes in lengte variëren van zes tot 12 inch en heeft een breed lemmet dat naar boven buigt om een punt te vormen. Het santoku-mes is de Japanse versie van een universeel mes en lijkt op een koksmes. En vergeet niet dat je je messencollectie niet's nachts hoeft op te bouwen, een paar sleutelstukken zijn meer de moeite waard dan een enorme set met een breed scala aan middelmatige messen.

.